Mida teha kurgirohust?

Mida teha kurgirohust?


26. juuli 2020

Kurgirohi meelitab ligi kõiki tolmendajaid.

Lisa kuivatatud lehti isetehtud seebi või kehaõli sisse. Kurgirohi on nahka parandava toimega ja eriti sobilik ekseemi puhul.

Tee kurgirohu õitest ja lehtedest teed. Nii värskelt kui kuivatatult.

Kurgirohi leevendab menopausist tingitud vaevuseid ja korrastab hormonaalsüsteemi, parandab ainevahetust. Leevendab külmetust, bronhiiti, ja hingamisteede haigusi. Rahvameditsiinis on kasutatud neeru- ja põiepõletiku, maokatarri, kurvameelsuse, stressiseisundi, reumavalude raviks, verdpuhastava vahendina, organismist liigse vee väljaajamiseks ja nõrga lahtistina. 

Harilikku kurgirohtu kasvatatakse tänapäeval palju ka õlirikaste seemnete pärast, millest valmistatakse gammalinoleenhapet (GLA). Ühestki teisest teadaolevast taimsest toorainest ei saa nii palju GLA-d: taimeseemneõli sisaldab 17–28% GLA-d. Kurgirohi sisaldab ka rohkesti kaltsiumit ja kaaliumit.

Kõik kurgirohu osad õitest juurteni on söödavad ja kergeltt kurgi maitsega.

Kuivatamiseks on hea kasutada dehüdraatorit või kuivatada kiiresti rippuvanba tuuletõmbuses, pimedas. Aeglasel kuivatamisel kaotab raviomadused.

Kuivatatult, jahvata kurgirohi pulbriks ja sega muude roheliste ürtidega ning kasuta toitudes.

Värskena kasuta hautistes, suppides, salatites. Salati jaoks haki lehed väga peeneks, kuna kurgirohu lehed on natuke "karvased".

Lisa värskeid õisi (nt koos piparmündiga) oma joogivee pudelisse. 

Kurgirohi maitseb kanadele!

Kurgirohi on hea kaaslane maasikatele ja soodustab nende saagirikkust.

Kurgirohu limonaad: 

¼ tassi sidrunimahla
2-3 tl agaavisiirupit või muud meelepärast magustajat
3-4 keskmise suurusega kurgirohiu lehte
2 tassi vett

Blenderda kõik koostisosad ja serveeri kurgirohu õitega!