Kuidas aias õigesti kasta?

Kuidas aias õigesti kasta?


17. juuni 2023

Saabunud kuumaga on  kastmine väga aktuaalne teema. Kuidas ja millal siis ikkagi kasta peenramaad nii, et taimed rõõmusataksid ja vesi niisama raisku ei läheks?

Kastmine igas aias sõltub mullastiku tüübist ja aia tingimustest.

  1. Jälgi taimede vajadusi: Erinevatel taimedel võib olla erinev kastmisvajadus. Mõned taimed eelistavad niisket mulda, samas kui teised taluvad paremini kuivemat keskkonda. Oluline on uurida ja mõista konkreetseid taimeliike ning nende kastmisvajadusi.
  2. Kasta sügavalt: Aeg-ajalt taimi sügavalt kastes tagad, et vesi jõuab juurteni. Parem lasta taimedel korralikult märguda, kui kasta pinnapealselt ja sageli. Pinnapealse kastmisega juurestik nõrgeneb ja vesi aurustub kiiresti ning kasutegur on olematu. Sügav kastmine julgustab juurestiku sügavamat kasvu ja aitab taimel paremini põuda taluda.
  3. Kasta varahommikul või hilisõhtul: Optimaalne aeg kastmiseks on varahommikul või hilisõhtul kui päike pole veel liiga tugev. Sel ajal on vähem vee aurustumist ning taimedel on võimalus vett paremini omastada. Väldi keskpäevast kastmist kui päike on kõige intensiivsem, sest see võib põhjustada vee kiiremat aurustumist ja põletusi taimedele.
  4. Väldi lehtede kastmist: Kui võimalik, väldi lehtede kastmist, eriti päikesepaistelisel ajal. Lehtedel olev vesi võib luubi efekti tekitades põletusi tekitada. Keskendu sügavale kastmisele või kasuta tilkkastmissüsteemi, mis juhib vee otse juurte piirkonda.
  5. Kasuta multši: Multšikiht aitab säilitada mulla niiskust ja vähendab umbrohu kasvu. Multšikiht hoiab ära mulla kiire kuivamise ning aitab tasakaalustada mulla temperatuuri.
  6. Jälgi mulla niiskust: Kontrolli regulaarselt mulla niiskust, et veenduda, et see poleks liiga kuiv ega liiga märg. Enne kastmist torka sõrm mulda, et kontrollida selle niiskustaset. See aitab mõista, millal taimi kasta.

Maheseemned.ee





Klientide tagasiside: