Kaasistutamine- mis see veel on?

Kaasistutamine- mis see veel on?


19. märts 2023

Kaasistutamine ehk kaasviljelus on erinevate taimede istutamise praktika üksteise lähedale, et saavutada vastastikuseid eeliseid nagu kahjurite tõrje, mulla parandamine ja toitainete suurendamine.

Siin on mõned näited kaasistutamisest:

Kolm õde:

See on põlisameeriklaste tava istutada maisi, ube ja kõrvitsat koos. Mais pakub tuge ubadele ronimiseks, samal ajal kui oad parandavad mulla lämmastikku, mis kasulik maisile ja kõrvitsale. Kõrvits pakub maakatet, mis aitab umbrohtusid alla suruda.

Aedliiliad ja tomatid:

Aedliiliad on tuntud kahjurputukate tõrjumise võime poolest, seega aedliiliate istutamine tomatite lähedale võib aidata kaitsta tomateid kahjurite eest. Aedliiliad meelitavad ka kasulikke putukaid nagu lepatriinud, kes ründavad kahjulikke putukaid.

Porgandid ja sibulad:

Porgandid ja sibulad sobivad hästi kaasistutuseks, sest sibulad võivad tõrjuda porgandikärbseid, mis võivad kahjustada porgandijuuri.

Basillik ja tomatid:

Basillik võib tõrjuda tomatikoi röövikuid, mis võivad olla kahjulikud tomatitaimedele. Lisaks võivad basiiliku lenduvad õlid parandada lähedalasuvate tomatite maitset.

Kurk ja redis:

Redisega kurkide istutamine võib aidata tõrjuda kurkide mardikaid, mis võivad kahjustada kurkide lehti ja vilju. Redis kasvab ka kiiresti, mis võib aidata mulda parandada, kobestades seda ja lisades orgaanilist ainet.

Päevalilled ja kõrvitsad:

Päevalilled võivad pakkuda kõrvitsataimedele varju, mis võib aidata vältida mulla liiga kiiret kuivamist. Päevalilled meelitavad ka mesilasi ja muid tolmeldajaid, mis võivad aidata kõrvitsasaagikust suurendada.

Peiulill ja kapsas:

Peiulille lõhn aitab tõrjuda kapsakahjureid nagu kapsamardikas ja kapsakärbseid.

Oad ja kartul:

Oad fikseerivad lämmastikku mullas, mis on kasulik kartulitele. Kartulid pakuvad samal ajal ka varju, hoides mulda jahedamana ja niiskemana.

Redised ja spinat:

Redised kasvavad kiiresti ja parandavad mulla struktuuri ning aitavad vähendada mulda kahjustavaid haigusi. Spinat omakorda kasutab ära rediste jäetud toitained.





Klientide tagasiside: