Aedportulak on iidne salatitaim ja asendab kappareid

Aedportulak on iidne salatitaim ja asendab kappareid

Aedportulaki maheseemned: https://www.maheseemned.ee/…/mahe-orgaan…/611-purslane-green

Keskaegses köögis peeti aedportulakki hinnaliseks salati-spinatitaimeks. avaliselt tuntakse rohkem ilutaimena kasvatatavat lamava varrega suureõielist portulakki (Portulaca grandiflora). Salatina viljeldava aedportulaki (Portulaca pleracea L.) õied on kollased ja silmatorkamatud, kuid ka need on dekoratiivsed, sobides hästi kiviktaimlasse ja lillepeenarde äärde.

Selle lihakad väikesed noored lehed sisaldavad C-vitamiini rohkem kui 200 mg% ja karotenoide kuni 17 mg% (porgandis 9 mg%), E-vitamiini kuni 6 mg% ja niatsiini 50 mg%. Valkaineid on rohelistes lehtedes seemnete küpsemise faasis aga koguni kuni 23% (rohelises aedhernes 5%) ja süsivesikuid 14% (kartulis 18%), samas aga väheneb C-vitamiini ja karotenoidide kogus. Meditsiinilised uuringud on tõestanud aedportulaki omadust vähendada seedeelundkonna põletikke ja leevendada valusid. Kõrgelt on hinnatud selle raviomadusi põie-, neeru- ja maksahaiguste korral.

Aedportulak eelistab päikesepaistelist kasvukohta, toiteainerikast viljakat mulda ja taim ei talu väiksematki öökülma. Samuti ei talu portulak värsket sõnnikut. Avamaale külvata seeme juuni algul. Tõusmetest valmimiseni kulub 20–30 päeva.

Varasema saagi saamiseks võiks osa seemnest külvata kiletunnelisse, sest just redisega koos saab sellest kõige maitsvama salati. Külvisügavus mitte üle 0,5 cm. Peenral kasvatada aedportulakki kolmes reas, mille vahele jätta 15–20 cm. Taimed harvendada samuti 15–20 cm vaheni.

Kuna aedportulak annab rohkesti seemet, tärkab järgmisel aastal vanal kasvukohal hulgaliselt taimi ja nii võib see aialapil muutuda isegi umbrohuks. Maitsvama noorema lehesalati saamiseks võib teha paari nädala tagant korduskülve. Saagi võib korraliku kastmise korral koristada juba teisel-kolmandal nädalal pärast tärkamist. Ühelt taimelt võib saada 200–300 grammi salatimaterjali. Esimesel lõikusel lõigata taim peaaegu täielikult maha. Edaspidi korrata lõikust vastavalt vajadusele õitsemise alguseni. Aedportulakki võib kasutada nagu spinatit, lõigates taimed mõne sentimeetri kõrguselt maapinnalt, et saada sooja suve korral mitu saaki. Tavaliselt tehakse kasvuperioodil 2–3 lõikust.

Taimede lehed ja ladvad on meeldiva hapuka maitsega. Lehtede värvus on sordiomane, varieerudes helerohelisest punakaspruunini. Salatisegudes kasutatakse võrsetelt näppudega rebitud lehti. Lehed sobivad kõikidesse toor- ja puuviljasalatitesse, kurgi- ja tomatitoitudesse, kohupiima ja kodujuustuga segatult, koos tilli ja peterselliga hapukoore ja keefiri külmkastmetesse. Lehtedest puhtaks nopitud võrseid võib kasutada peenestatult aedviljasuppides ja hautiste. 
Toivo Niiberg, Räpina aianduskooli õpetaja.
maaelu.postimees.ee