Tomat- puuvili või köögivili?

Tomat- puuvili või köögivili?


11. september 2023

Botaanilsielt on ta puuvili, juriidiliselt aga köögivili.

19. sajandil otsustas USA ülemkohus, et tomat on köögivili. Selle otsusega selgus veel ei saabunud.

Puu- ja köögiviljad erinevad ühel olulisel botaanilisel viisil. Puuvili on tehniliselt taime seemneid kandev struktuur – ja köögivili võib olla praktiliselt iga taime osa, mida me sööme.

Manhattani hulgimüüja – John Nix & Co., mis kuulus John Nixile ja tema neljale pojale – sai Kariibi mere tomatisaadetise kõrgest tariifist paraja ehmatuse ning vaidlustas selle põhjendusega, et tomatid ei ole tehniliselt köögiviljad.

Kõnealuse kohtuasja Nix vs Hedden ajal erinesid puu- ja köögiviljad ka muul viisil: imporditud köögiviljadele kehtestati USA-sse saabumisel 10-protsendiline tariif ja imporditud puuviljadele see ei kohaldunud.

1887. aastal esitatud kohtuasi jõudis ülemkohtusse 1893. aastal. Kohus ei nõustunud Nixidega, otsustades, et inimesed ei valmista ega söö tomateid nagu puuvilju – ja neid tuleks vastavalt maksustada.

See ei tähenda, et küsimus oleks lahendatud. Mitmed osariigid olid otsuse suhtes eriarvamusel: Tennessee ja Ohio on nimetasid tomati oma osariigsi puuviljaks – New Jersey nimetas tomati köögiviljaks, viidates konkreetselt Nix v. Heddenile.

Asja veelgi keerulisemaks muutmiseks andis Euroopa Liit 2001. aasta detsembris välja direktiivi, millega liigitatakse tomatid koos rabarberi, porgandi, bataadi, kurgi, kõrvitsa ja meloniga puuviljade hulka.

"Botaanilises mõttes on tomatid nagu ka kurgid, kõrvitsad, oad ja herned puuviljad," kirjutas kohtunik Horace Gray oma 1893. aasta arvamuses. "Kuid rahvakeeles on need kõik köögiviljad."

Maheseemned.ee





Klientide tagasiside: