Kuidas kuivatada basiilikut?

Kuidas kuivatada basiilikut?

Optimaalne kuivatustemperatuur on 35°C. Õige ja kiire kuivatamise korral basiiliku lõhn isegi tugevneb.

Kui basiilik on kasvanud umbes 15 cm pikkuseks, võib talt igapäevaselt vastavalt vajadusele lehti näpistada. Korjata tuleb ettevaatlikult, et rootsudest kasvaksid uued. Lõplik saak korjata tervete okstena.

Keskmine saak, olenevalt sordist ja ilmastikust, on 0,8-2,5 kg toorürti ruutmeetrilt. Sooja suve korral võib saada 3-4 korjet. Koristatud taimed kuivatada väikeste kimpudena varjulises kohas.

Kuivatatud basiilikut säilitada tumedast klaasist purkides. Valguse ja niiskuse toimel kaotab kuivatatud basiilik kiiresti oma maitseomadused.

Basiilikuga võib maitsestada kõiki salateid, köögivilja-, kala- ja liha-, ka kruubi-, kaerahelbe- ja munatoite, marinaade ja kastmeid. Kuumadele roogadele lisatakse basiilik 10 minutit enne valmimist.

Allikas: "Maitsvad lilled", Toivo Niiberg, Maalehe Raamat