Kuidas seemneid õigesti säilitada?

Kuidas seemneid õigesti säilitada?

 

Kui säilitad seemneid lühiajaliselt (vähem kui 2 aastat), pole asi üldse keeruline. Vaja läheb kuiva, pimedat ja jahedat kohta, kus ei ohusta seemneid närilised ja kahjurid. Samasuguseid tingimusi eelistavad ka kõik poest ostetud seemned.

Hoia seemned sellises kohas, kus temperatuur oluliselt ei muutu ja püsib sama.  Hoia seemned eemal otsesest päikesevalgusest. Sobivad jahe kapp, maja külmana seisev ruum, kelder vms. Külmkapis ei pea lühiajaliseks säilitamiseks mõeldud seemneid hoidma, aga võid seda teha kui oled kindel, et seemned on kuivad.

Kuidas aru saada, kas seemned on kuivad? Kui pooleks painutatud seeme murdub või puruks pudiseb, on see kuiv ja valmis hoiustamiseks (ka külmkapis), kui seeme lihtsalt paindub, on ta veel niiske ega kõlba säilitamiseks. Selline seeme tahab veel kuivada.  Kui säilitad niiske seemne või paned kuivad seemned niiskesse kohta hoiule, võivad need hakata seal idanema. Külmkapis läheb niiske seeme mädanema.

Püsiv temperatuur on seemnete säilitamisel oluliseks faktoriks, sellepärast ära hoia seemneid näiteks garaažis või kuuris, kus temperatuur aasta vältel pidevalt muutub.

Kui säilitad seemneid sahvris, keldris või muus kohas, kuhu võib sattuda kutsumata külalisi näriliste näol, pane seemnetele lisaks paberkoti või ümbriku kaitseks ümber klaaspurk või mõni muu suletav anum. Ometi pead jätma seemnetele veidi „hingamisruumi“.

Porgandi-, pastinaagi-, sibula- ja porru seemned on üsna lühikese eluaega. Nende jaoks on parim säilituskoht külmkapp.

Niisiis sobivad säilitamiseks kuivad seemned. Hoiukoht olgu jahe, kuiv ja pime ning ühtlase temperatuuriga. Nii lihtne see ongi!