Porgand kui diettoit.

Porgand kui diettoit.

Porgandi keeduvette soola ei panda, sest see halvendab maitset.

Suppidele lisamiseks pruunistatakse sibul koos porgandiga kergelt rasvaines, kuhu lahustuvad värvikad karotinoidid.

Toite porgandist on tohutult, iga perenaine võib veelgi üllatada oma retseptidega. Porgandit soovitan kasutada hommikust õhtuni, seejuures hommikuputrudele võiks alati lisada riivitud porgandit (sobib kõikide tangainetega, pastadega).

Porgand kuulub segasalatite kooslusse, valmistatakse iseseisvana küll magushapu maitselisena, küll teravamaitselisena koos küüslauguga.

Hästi sobivad porgandiga banaan, mustsõstrad, tikrimarjad. Samas on need salatid toitvad ja sobivad pärast rasket haigust.

Porgandi toorsalat

200 g porgandeid, 2 haput õuna, ½ kl marju (kompotti), suhkrut, õli.

Toiduained riivitakse ja marjad surutakse katki, segatakse, maitsestatakse õli ja suhkruga.

Suppe võib valmistada mahedamaitselistena (püreesupid) või teravamaitselistena. Porgand on oluline komponent kõikide tükeldatud köögiviljasuppide koosluses, sobib kokku õunte, hapude marjade ja ka hapukapsaga.

Porgandisupp küüslauguga

750 g porgandeid, 6 küüslauguküünt, 3 sibulat, 0,5 l piima, 1 spl võid, vett, maitseained.

Porgandid kooritakse ja lõigatakse ratasteks. Küüslauk ja sibul tükeldatakse. Aedvili kallatakse kastrulisse ja lisatakse vett niipalju, et oleks kaetud. Maitseks veidi soola ja suhkrut. Keedetakse aeglaselt kuni vesi on peaaegu kadunud. Siis lisatakse või, piim ja segu vahustatakse vispli või mikseriga kuni supp on kooretaoline.

Kellele meeldib teravam küüslaugu maitse, võib peeneks hakitud küüslaugu lisada supile koos piimaga.

Soojade toitudena on porgand populaarne lisandina, aga ka iseseisva roana. Porgand sobib kokku kõikide aedviljadega, kala-lihaga, gastronoomiatoodetega, tangainetega, kohupiima jt.

Porgandi-õunakotletid

350 g porganeid, 450 g õunu, ½ kl piima, 2 spl mannat, 2 muna, 2 spl suhkrut, 3 spl riivsaia, 1 spl rasvainet, ½ kl hapukoort, soola.

Tükeldatud porgandid hautatakse piimaga pehmeks, lisatakse manna. Massil lastakse veidi jahtuda, lisatakse munad, riivitud õunad, suhkur, sool ja segatakse hästi läbi. Massist vormistatakse kotletid, veeretatakse manna ja jahu segus või riivsaias. Praetakse pliidil helepruuniks ja lauale antakse hapukoorega.

Vormiroogi võib porgandist kombineerida koos kohupiima, puuviljadega magusana või koos tangainetega, teiste köögiviljadega soolase toiduna.

Porgand sobib kala- ja liharoogade koostisse, eriti hakklihasse. Organism omastab ju lihavalke paremini kui liha valmistatakse koos porgandiga, kartul vastupidiselt takistab.

Maohaiguste puhul ei soovitata praetud toite, parim toit on sel puhul

Porgandi suflee

500 g porgandeid, 5 muna, 3 spl mannat, 50 g võid, soola, suhkrut.

Keedetud porgandid riivitakse ja kuumutatakse võiga läbi, lastakse veidi jahtuda, segatakse juurde suhkruga hõõrutud munakollased, terake soola ja lõpuks vahustatud munavalge. Mass pannakse rasvainega määritud vormi ja küpsetatakse ahjus või keedetakse vesivannil. Lauale antakse keedise, kisselli, hapukoore või teiste sobivate lisanditega.

Küpsetistes porgandi kasutamine on käe- ja maitsepärane, eriti porgandipiruka näol. Et porgandiga tehakse leiba, on harjumatu.

Porgandi-ploomi leib

0,5 l piima, 50 g pärmi, 100-150 g peenestatud ploome, 1 tl soola, 400 g riivitud porgandit, 300 g rukkijahu, 1-1,2 kg sepikujahu. Ploomide asemel võivad olla ka rosinad.

Pärm lahustatakse käesoojas vees. Lisatakse sool, värsked või leotatult kuivatatud ploomid ja porgand. Taignat sõtkutakse ja lastakse kerkida. Sellest vormitakse märja käe abil leivad või kuklid. Lastakse kerkida enne ahju panemist ja küpsetatakse ca 30 min 200o juures.

Ärme unustame ka porgandi-nisuidu leiba valmistamast, mis eriti oluline kehvveresuse ja söögiisutuse korral. (Retsept varasemas Terviselehes.)

Magustoiduna on tuntud porgandi pannkoogid, porgandi-kohupiimavaht, porgandi vahukoor, porgandi kissell jpt.

Porgandi kissell

500 g porgandeid (või 0,5 kl mehu), 0,5 l vett, 2-3 spl suhkrut, 0,5 l õunamahla, 3 spl kartulijahu, kaneeli või kardemoni.

Puhastatud porgandid riivitakse või tükeldatakse kuubikuteks, keedetakse pehmeks ja surutakse läbi sõela (võib mikseris). Püree kuumutatakse keema, lisatakse suhkur, õunamahl ning veega segatud kartulitärklis. Aetakse keema, maitsestatakse. Süüakse piimaga või vanillikastmega. Seda toitu soovitatakse maohaigetele, soolte põletikul ja pärast operatsiooni.

Porgandi kasutamine jookidena on samuti ammu teada. Kuna mahlana iseseisvalt on lääge, siis võib maitsestada mädarõika või küüslaugu mahlaga, hapude sõstra-, sidruni-, jõhvikamahlaga. Kokku võib porgandimahla segada jogurti või hapupiimaga ja samas saab porgandit lihtsalt riivitult rõõsa piimaga segada.

Porgandipiim

¾ kl piima, ¼ kl riivitud toorest porgandit, 1 tl mett, 2 tl sidrunimahla.

Riivitud porgand, sidrunimahl ja mesi segatakse mikseris piimaga, juuakse kohe. Selline jook on kosutav hommikuti ja eriti soovitav vanematele inimestele seedimise parendamiseks.

Riivitud porgandit võib alati lisada ka ravimteedele, millest eelpool oli juttu.

Nagu lugesite ja aru saite, on porgandi kasutamiseks palju võimalusi, et me tast ei tüdineks. Kasutades erinevaid kombinatsioone ja tehnoloogiaid, võime oma toidulauda rikastada väärtusliku porgandiga.

Allikas: Terviseleht. AVE LUIGELA