Tee ise taimne võileivamääre!

Tee ise taimne võileivamääre!

Taimsed võileivakatted toetavad tervist, sest sisaldavad palju kiudaineid, häid rasvu, antioksüdante, mineraalaineid, vitamiine. Need tegurid mõjuvad hästi veresuhkru regulatsioonile, aitavad kõhukinnisuse puhul, stabiliseerivad kolesterooli, alandavad kõrget vererõhku ja toidavad keha vajalike toitainetega. Järgnevad retseptid on välja valinud Toitumisnõustajate ühendus. 

Hernepasteet
Pool pakki kuivatatud poolikuid kollaseid herneid
1-2 suuremat porgandit
5 küüslauguküünt
3 loorberilehte
Purustatud musta pipart
Köögiviljapuljongi pulbrit
3-4 oliiviõli
Pane herned likku. Järgmisel päeval kurna ja loputa herned ning pane koos küüslauguküünte, porgandiviilude, loorberilehtedega keema. Keeda, kuni herned on täiesti pehmed. Kurna, vala kaussi, lisa pipart, puljongit ja oliiviõli ning püreesta saumikseriga ühtlaseks. Säilita külmkapis. (Lia Virkus, Pille Enden, Tiina Lebane „Taimetoidud kõigile“)

Põldoapasteet 
250 g põldube
1 porgand
1 sibul
100g võid
1 küüslauguküüs
0,5 punase tšilli kauna
Hakitud peterselli, punet vm ürte
Sidrunimahla
Suhkrut, soola, musta pipart
Keeda ube soolases vees 20-25 min. Lisa kooritud ja tükeldatud sibul ja porgand ning hauta veel 20 min või kuni köögiviljad on hästi pehmed. Haki ürdid ning seemnetest puhastatud tšilli. Pane oad, porgand, sibul, või, küüslauk, tšilli ja ürdid blenderisse või töötle saumikseriga ühtlaseks pastaks. Maitsesta soola, suhkru, pipra ja sidrunimahlaga. („Kodukiri“ 9/2012)

Aedoapasteet 
Purk valgeid ube
Pöidlaotsa suurune tükike sidrunit koos koorega
Näpuotsaga soola ja pipart
1spl oliiviõli
Purusta saumikseriga tükike sidrunit. Lisa kurnatud ja läbi loputatud oad. Purusta seni, kuni tekib ühtlane pasteet. Kraabi pasteet kausikesse, lisa natuke soola, pipart ja oliiviõli ning sega kõik hoolikalt läbi. (www.taimetoit.ee)

Naadipesto 
Paar peotäit nooremaid naadi lehti
1 pakk india pähkleid
¼ Klaasi oliiviõli
Näpuotsatäis soola
1 suur küüslauguküüs
Loputa naadilehed kergelt läbi ning purusta koos ülejäänud ainetega ühtlaseks pestoks. Säilita külmkapis. (www.naminami.ee)

Peedipesto
Peedipesto sobib nii dipikastmeks, keedetud makaronide hulka segamiseks kui leivale määrimiseks. Väga mitmekülgne ja maitsev amps!
2 keedetud peeti
2 sl külmpressitud rapsi- või oliiviõli
Kimp värsket basiilikut
1 küüs hakitud küüslauku
0.5 tl soola, purustatud musta pipart
0.5 dl röstitud päevalilleseemneid
0.5 dl riivitud parmesani juustu
1-2 tl sidrunimahla
Kui kasutad tooreid peete, siis keeda peedid koorega, lase veidi jahtuda ja koori. Püreesta köögikombainis või riivi peeneks. Lisa kõik ülejäänud ained. Püreesta ühtlaseks, maitsesta. (www.naminami.ee)