Lehtpeeti on lihtne kasvatada ja kerge toiduks tarvitada.

Lehtpeeti on lihtne kasvatada ja kerge toiduks tarvitada.

Mahlase köögiviljana on lehtpeedi küpsetamisaeg lühike. Seetõttu sobib ta suurepäraselt mitmesuguste kiirete ja kergete suviste roogade valmistamiseks. Toidule annab lehtpeet mõnusa ja kerge peedimaitse, samas ei muuda ta toidu värvi peedipunaseks. Kuigi tegu on hõrgu ja õrna köögiviljaga, ei sobi ta vaid toorsalatitesse (välja arvatud väga noored lehed ja varred).

Lehtpeet on väärtuslik köögivili, sisaldades rohkelt kiudu, C- ja K-vitamiini, karotiini, kaltsiumit, magneesiumit, fosforit ja rauda.

Kui lehtpeeti järk-järgult koristada, saab teda tarbida sügiseste külmadeni. Tarbimiseks pole vaja kogu taime üles tõmmata, piisab, kui umbes kord nädalas murda/lõigata taime välimisi lehti koos varrega, 2-3 tk korraga.

Pikemaaegseks säilitamiseks lehtpeet ei sobi, küll aga saab teda edukalt säilitada lühiajaliselt (2-3 päeva) külmkapis köögiviljariiulil.

Järgnevalt üks lihtne retsept, mida on kerge muuta, lisades erinevaid koostisosi. Nendeks võib olla hakkliha, kanaliha, kala vms. Lisandiks sobib keedukartul või riis, miks mitte ka pasta. Kõik sõltub toiduvalmistaja maitsest ja eelistustest.

* 2 küüslauguküünt
* 1 keskmine sibul
* 2 tomatit
* 1 suvekõrvits (umbes 300 g)
* 4-5 lehtpeedi lehte koos vartega
* maitseaineid (till, must pipar, basiilik jms)
* soola
* praadimiseks oliiviõli ja võid

Tükeldatud küüslauk ja sibul kuumutada oliiviõli ja või segus. Seejärel lisada tükeldatud suvekõrvits ning lehtpeet. Lasta veidi tasasel tulel haududa, ning lisada ka tükeldatud tomat. Viimasena lisada maitseained ja sool. Hautada veel umbes 10 minutit ning serveerida kuumalt. Kui hautist jääb üle, pole sellest lugu, sest ka jahtunult on ta mõnus lisand niisama söömiseks või näiteks grillitud liha juurde. (Allikas: Maakodu.)