Kui peet ei tõuse?

Kui peet ei tõuse?


02. juuni 2024

Peamine põhjus, miks peet ei tõuse, on see, et seeme on liiga sügavale istutatud.  Istutamissügavuseks peaks olema umbes 3-4 cm. Raskema mulla korral aga 2-3 cm.

Teiseks levinud  põhjuseks, miks peet ei tõuse, oni see, et seeme kuivab pärast idanemise algust ära. Seemet võib 24 tundi enne külvamist soojas vees leotada ning pärast külvi ja kastmist rea peale panna laud või midagi, mis aeglustab niiskuse aurustumist. Hoidke peenar ühtlaselt niiske kuni seemikute tärkamiseni.

Probleemiks võib osutuda kui peedi külvamise ajal olid temperatuurid liiga kõrged; seemned ei idane kuuma ilmaga.
Kui peenras on vananenud kompost, ei pruugi seeme ka idaneda.

Kõrge õhuniiskusega külvamise ajal võib saatuslikuks saada aga mullas olev seen. Ärge istutage külma, niiskesse mulda. Veenduge, et muld oleks hästi kuivendatud.

Peeti ohustavad mullas ka ööliblika vastsed,  kes peidavad end päeval allapanu või mulla alla, väljudes pimedas taimedest toituma. Vastne ründab tavaliselt taime esimest osa, millega ta kokku puutub, sageli seemiku vart, ja lõikab selle järelikult maha. Hoidke aed umbrohuvaba; taimede ümber võib puistada puutuhka.

Lehetäid on pisikesed, ovaalsed ja kollakad-rohekad pirnikujulised putukad, kes koloniseerivad lehtede alakülgi. Nad jätavad maha kleepuvad väljaheited, mida nimetatakse meekasteks, mis võiib muutuda mustaks tahmaseks hallituseks. Kasutage tõrjumiseks rohelist seepi.

Peet kasvab kõige paremini viljakatel, liivasegustel, hästi kuivendatud pinnasel täispäikese käes. Istutuskoht peaks saama iga päev vähemalt 6 tundi otsest päikest.

Levinud probleem peedi kasvatamisel on harvendamine.  Õige vahekaugus on kvaliteetse saagi jaoks hädavajalik.  Peedi puhul on harvendamine eriti oluline, kuna iga peedi “seeme” on tegelikult vili, mis sisaldab mitut seemnet.  Harvendage peeti kui seemikud on 7 cm kõrgused.  Eemaldage väiksemad nõrgemad seemikud ja jätke tugevamad ja jõulisemad.  Pärast harvendamist tuleks taimed paigutada 8 cm kaugusele.
 
Kui peet ei idane, võvad probleemiks olla halvad idanemistingimused. Halva idanemise põhjuseks võib olla mullapinna koorik või kuivad mullatingimused. Koore tekkimist saab vältida kui multšida peenart kergelt saepuru, turbasambla või kuivanud murujääkidega. Idanemise soodustamiseks kastke peenart kuiva ilmaga.

Pikem nimekiri peedi ja lehtpeedi kahjuritest: https://harvesttotable.com/beets_and_chard_growing_proble/





Klientide tagasiside: