Pakis - Tomatillofüüsal PINEAPPLE

Tomatillofüüsal PINEAPPLE

Physalis philadelphica

Toode on laos

Hind: 1.99 €


Kogus:

Lisa ostukorvi




Üks populaarseimaid tomatillofüüsali sorte. Populaarne Mehhiko toitudes. Saagirikas, magusa maitsega. Valmib 65-70 päeva pärast idanemist.

Kasvab umbes 100cm kõrguseks.

Taimede vahe istutamisel võiks olla 45-75cm.

Seeme istuta 0.5 cm sügavusele mulda.

Ideaalne mulla temperatuur 20 kraadi.

Tahab päikeselist asvukohta.

Viljad 2.5cm suurused magusad, puuviljased, meenutavad ananassi maitset.

Viljad valmivad 75 päevaga. Alguses on rohelised, küpsedes muutuvad kollaseks 

Idaneb 6.14 päeva.

Vajab huumuserikast mulda. Enne maha istutamist pane kasvukohta rikkalikult komposti. Mulla pH võiks olla vahemikus 5.5-7.0

Kui kastad. väldi lehestiku märjaks tegemist.  Kasta iga 7 päeva tagant nii, et muld on 15cm sügavuselt märg. Niiskuse hoidmiseks kasuta multśi. 

Külva seemned toas mulda 6-8 nädalat enne õue istutamist.

Sobib kasutamiseks salatites, magustoitudes , salsades, moosides, hoidistes. Kui taimel on kaks lehte, istuta taimekesed 5cm vahedega.

Enne õue istutamist harjuta taimi õue temperatuuriga, viies neid paaris tunniks õue. 

Ehkki füüsaleid kasvatakse rohkem kasvuhoones, siis sobivad nad suhteliselt hästi ka avamaale, kui see on päikesepaisteline ja  tuulte eest varjatud.

Viljade valmimisest annab märku nende varisemine. Hästi mõjub paarikraadine öökülm, pärast seda muutuvad viljad palju maitsvamaks.

Sügisel, kui on vaja koristada poolvalminud viljad, säilivad need nullilähedasel plusskraadidel mitmeid kuid – isegi kevadeni.

Kui füüsaleid üldiselt iseloomustada, siis sisaldavad söögiks kasutatavate füüsalite viljad . C-vitamiini, orgaanilisi happeid, suhkruid, kuivainet ja pektiini ning mõruainet füsaliini. Füüsalit kasutatakse rahvameditsiinis suure pektiinisisalduse tõttu dieettoiduna, sest ta on võimeline siduma ja inimese organismist eemaldama raskemetalle, radionukleiide, mikroobseid toksiine, kolesterooli. Füüsalit kasutatakse kompoti, sukaadi ja keedise valmistamiseks. Viljade kasutamisel tuleks need üle valada kuuma veega, et eemalduks vahataoline kaitsekiht.

NB! Füüsalid  annavad järgmisel aastal isekülvi, kui mõni küps mari mulda satub. Soodsal soojal suvel saab ka isekülvist kasvanud taimedel saak küpseks. Seega peab nende kasvukohas rohimisega ettevaatlik olema, et pisitaimi umbrohu pähe välja ei tõmbaks.

 

Üks populaarseimaid tomatillo sorte. Saagirikas, üks tomatillo on umbes 3-5 cm. Küpsedes muutub kollaseks. Magusa maitsega. Valmib 65-70 päeva pörast idanemist.

Kui Mehhikos turul küsida tomatit (tomate), pakutakse tihti selle peale meile tuttavate punaste tomatite asemel hoopis rohekaskollaseid, paberjatesse kattelehtedesse mähkunud vilju. Need on tomatillod ehk ametliku eestikeelse nimega mehhiko füüsalid (Physalis philadelphica). Mõnes kohas nimetatakse neid tomatillo ja punaseid tomateid tomate, mõnes teises kohas jälle on need rohelised tomate ja punased hoopis jitomate. 

Mehhiko füüsalit kasutatakse toitude valmistamisel – kõige tavalisem on roheline salsa ja selle põhjal valmistatud toidud ning roheline pozole (üks traditsiooniline paks supp). See sobib hästi värske rohelise tšilli ja koriandrilehtedega, hapususe tasakaalustamiseks võib lisada ka veidi mett või suhkrut. (Allikas: Mexgourmet)

Külva mitte väga sügavale. Idaneb maksimaalselt 3 nädalat. Ole füüsaliga kannatlik :) 



Pakis 15 seemet