tellides SmartPost-iga.
Mitmevärviline! Lehtpeet, mangold - RAINBOW MIX, maheseeme
Beta vulgaris subsp. vulgaris
Sellel lehtpeedi segul on on erinevat tooni krobelised lehed ja mitmeväervilised varred (kuldsed, roosad, violetsed, rohelised, valge-roosa triibulised, punased).Lehtpeet ei talu ümber istutamist, külva otse aksvukohta.
Noored 10-13 cm lehed salatisse ja hautamiseks. Korjata välimisi lehti, sisemised kasvavad edasi.
Eelistab päikesepaistelist parasniiske neutraalse huumusrikka mullaga kasvukohta.
Idaneb 7-14 päevaga Saak 60 päeva pärast idanemist.
Tumerohelised läikivad veidi kobrulised lehed erkpunaste vartega. Valmib 33-50 päevaga külvist. Noored 10-13 cm lehed salatisse ja hautamiseks. Korjata välimisi lehti, sisemised kasvavad edasi.
Külva seemned 1.2 cm sügavusele 30 cm reavahedega. Sobib päikesepaisteline kasvukoht. Ei talu ümberistutamist. Külva seemned otse kasvukohta. Tegemist on külmakindla taimega, mille saaki saad korjata varajase talveni.
Lehtpeet tuleks sügise saabudes tuua tuppa. Kui peeti on kasvatatud avamaal, võib need ümber asetada kastidesse ja viia keldrisse. Hea on lehtpeedi juurestiku ümber jätta pisikene mullapall. Samuti saab lehtpeedi lehti sügavkülmutada.
Lehtpeet on väga, väga tervislik. Ta sisaldab vähe kaloreid, kuid rohkelt kasulikke vitamiine ja mineraale. Väga palju leidub lehtpeedi lehtedest ja vartes karotenoide ja flavonoide. Viimaseid on eriti palju lehe punastes osades. Flavonoidid on erilised antioksüdandid, mis kaitsevad keharakke ja tugevdavad südant. Lehtpeedis on ka suur kiudainete sisaldus. Lehtpeedi söömine aitab kaasa valgu ja maksa ainevahetuse parandamisele, tugevdab verd ja närvisüsteemi. Lehtpeedi lehed sisaldavad rikkalikult mineraalaineid (kaaliumi, magneesiumi, fosforit, joodi, rauda jt) ja E-, B1-, B2- ning C-vitamiini.
Lehtpeeti ehk mangoldit soovitatakse süüa näiteks veresoonte lupjumise ohu korral, kehvverelisuse korral, astmahoogude vähendamiseks ning kilpnäärme alatalitluse korral. Samuti kõrgvererõhutõve leevendamisel ja allergiate korral. (Allikas: Rodoaed.)
36-g tassitäis lehtpeeti sisaldab USDA National Nutrient Database andmetel:
7 kalorit
0.65 g proteiini
0.07 g rasva
1.35 g süsivesikuid, sealhulgas 0.6 g kiudaineid 0.4 g suhkurt
36-g tassitäis küpsetatud lehtpeeti sisaldab:
18 mg kaltsiumit
0.65 mg rauda
29 mg magneesiumit
17 mg fosvorit
136 mg kaaliumit
10.8 mg C-vitamiini
110 mcg A-vitamiini
0.68 mg E-vitamiini
298 mcg K-vitamiini
5 mcg of folaate
Tassitäis lehtpeeti katab 44% päevasest A-vitamiini vajadusest ja 18% päevasest C-vitamiini vajadusest.
Lehtpeedi supp:
4 suurt lehtpeedi lehte
1 sibul, hakitud
2 küüslauguküünt, hakitud
4 kartulit, kooritud ja tükeldatud
1 liiter köögiviljapuljongit
200 ml vahukoort või kookospiima
sool ja pipar maitse järgi
oliiviõli
Valmistamine:
Kuumuta oliiviõli suures potis ja prae selles sibulat ja küüslauku kuni need muutuvad pehmeks.
Lisa tükeldatud kartulid ja lehtpeedi lehed ning kuumuta mõni minut.
Vala köögiviljapuljong potti ning lase supil keema tõusta.
Vähenda kuumust ja lase supil keeda, kuni kartulid on pehmed.
Eemalda pott kuumuselt ja püreesta supp saumikseriga, kuni saad ühtlase tekstuuriga supi.
Lisa vahukoor või kookospiim ning soojenda supp uuesti, kuid ära lase sel keema tõusta.
Maitsesta soola ja pipraga ning serveeri koos värskete ürtidega.
Pakis 50 seemet