tellides SmartPost-iga (Eestisse).

Harilik aniis, tavaseeme
PIMPINELLA ANISUM
Harilik aniis (Pimpinella anisum) on sarikaliste sugukonda nääri perekonda kuuluv üheaastane rohttaim. Selle seemnetest saadavat vürtsi nimetatakse aniisiks. Puhtimata seemed. Puhtimata seemet ei ole töödeldud ühegi keemilise, bioloogilise ega füüsikalise meetodiga. Seemne aretusprogrammis pole kasutatud GMO tehnikaid.Lagritsa maitseline, seemneid lisatakse leibadesse, kookidesse, magustoitudesse. Kasutatakse astma ja hingamisteede haiguste raviks.
Noori lehti kasuta salatites ja suppides.
Aniisi kasvatamine
1. Kliimanõuded
Aniis vajab sooja ja päikeselist kasvukohta. Ta ei talu öökülma ega varju. Sobib hästi Eesti suve lõunapoolsemates või soojemates piirkondades, eriti kui kevad tuleb vara.
2. Muld
Eelistab kerget, huumusrikast ja hästi vett läbilaskvat mulda. Väldi happelisi ja niiskeid kasvukohti. Hea drenaaž on oluline, sest liigniiskus kahjustab juuri.
3. Külv
Külva seemned otse avamaale mai alguses, kui öökülmaoht on möödas. Seemned vajavad idanemiseks vähemalt +10 °C, eelistatult +15–20 °C.
Külvisügavus: 1–2 cm
Reavahe: 30–40 cm
Taimede vahe reas: 10–15 cm
4. Hooldus
Hoia umbrohud eemal, eriti idanemise ajal.
Vajadusel kasta, aga väldi liigkastmist.
Kui kasv on aeglane, võib anda kergelt looduslikku väetist, nt kompostteed.
5. Õitsemine ja koristus
Õitseb juulis–augustis. Seemned valmivad augusti lõpus kuni septembri alguses.
Korista, kui seemnepead muutuvad pruunikaks. Lõika varred ja kuivata pimedas, soojas ja õhurikkas kohas. Kui seemned on kuivad, hõõru need varte küljest ja säilita õhukindlas anumas.
6. Kahjurid ja haigused
Harva kahjustavad. Võimalikud on lehetäid ja hallitus, kui kasvukoht on liiga niiske või tihe.
Aniisi võib kasutada tervena või jahvatatult paljude toiduainete maitsestamiseks, samuti on aniis abiks mitut tüüpi toidu seedimisel. Aniisi kasutatakse küpsetistes alates soolastest kuni magusateni, hautatud või küpsetatud puuviljade, köögiviljadeni. Väidetavalt aitab aniisitee tee külmetushaiguste ja gripi korral. Aniisi kasutatakse ka tee, köhatilkade ja likööride maitsestamiseks.
Aniisi seemikud on haprad ning seetõttu ei siirdu hästi. Parim on külvata otse mulda või konteineritesse päikeselisse kasvukohta. Aniis on oma olemuselt õrn ja habras, seetõttu vajab see tuule eest kaitset. Aniis ei vaja erilist mulda ja kasvab hästi ka lahjemas pinnases. Lisage veidi lupja, kui muld on liiga happeline. Väetist lisage ainult siis, kui muld on äärmiselt vilets. Valmistage mullapõhi ette, et see oleks valmis seemnepeenraks. Külvake kevadel ja uuesti sügisel (parasvöötmes), 0.5cm sügavusele. Kata seemned mullaga.
Pakis 70 seemet