tellides SmartPost-iga.
SOODUS Harilik aniis, tavaseeme
PIMPINELLA ANISUM
Harilik aniis (Pimpinella anisum) on sarikaliste sugukonda nääri perekonda kuuluv üheaastane rohttaim. Selle seemnetest saadavat vürtsi nimetatakse aniisiks. Puhtimata seemed. Puhtimata seemet ei ole töödeldud ühegi keemilise, bioloogilise ega füüsikalise meetodiga. Seemne aretusprogrammis pole kasutatud GMO tehnikaid.Lagritsa maitseline, seemneid lisatakse leibadesse, kookidesse, magustoitudesse. Kasutatakse astma ja hingamisteede haiguste raviks.
Noori lehti kasuta salatites ja suppides.
Külva avamaale kui öökülma oht on möödas.
Aniisi võib kasutada tervena või jahvatatult paljude toiduainete maitsestamiseks, samuti on aniis abiks mitut tüüpi toidu seedimisel. Aniisi kasutatakse küpsetistes alates soolastest kuni magusateni, hautatud või küpsetatud puuviljade, köögiviljadeni. Väidetavalt aitab aniisitee tee külmetushaiguste ja gripi korral. Aniisi kasutatakse ka tee, köhatilkade ja likööride maitsestamiseks.
Aniisi seemikud on haprad ning seetõttu ei siirdu hästi. Parim on külvata otse mulda või konteineritesse päikeselisse kasvukohta. Aniis on oma olemuselt õrn ja habras, seetõttu vajab see tuule eest kaitset. Aniis ei vaja erilist mulda ja kasvab hästi ka lahjemas pinnases. Lisage veidi lupja, kui muld on liiga happeline. Väetist lisage ainult siis, kui muld on äärmiselt vilets. Valmistage mullapõhi ette, et see oleks valmis seemnepeenraks. Külvake kevadel ja uuesti sügisel (parasvöötmes), 0.5cm sügavusele. Kata seemned mullaga. Hoidke niiskena, kuni seemikud ilmuvad. Kasta kuivana, eelistatavalt varahommikul või hilisel pärastlõunal.
Aniis kasvab kuni 90cm kõrguseks.
Istuta 30cm vahedega.
pH vahemik, mida aniis eelistab on 5.5 kuni 6.5, ideaalne on 6.0.
Aniis idaneb temperatuuri 21 kraadi umbes 14 päeva.
Ühes grammis on umbes 220 aniisiseemet.
Kasvab hästi ka toas taimelambi all. Õues kaitse tuulte eest.
Pakis 100 seemet