Pakis - Karulauk - Allium ursinum, tavaseeme

Karulauk - Allium ursinum, tavaseeme

Allium ursinum

Toode on laos

Hind: 2.99 €


Kogus:

Lisa ostukorvi
Karulaugul on küüslaugune maitse, valged õied. Kasutatakse tihti salatites. Taime kõik osad on söödavad. Parim aeg külvamiseks on sügisel. Puhtimata seemed. Puhtimata seemet ei ole töödeldud ühegi keemilise, bioloogilise ega füüsikalise meetodiga. Seemne aretusprogrammis pole kasutatud GMO tehnikaid.

Karulauk (Allium ursinum L.) Eestis kolmanda kategooria kaitsealune taim ning tema korjamine loodusest ja ka turustamine on keelatud. Küll tasuks teda külvata ja kasvatada enam koduaedades.

Karulauk – on mitmeaastane taim. Varajane vitamiinide allikas. Söödavad on nii lehed kui ka noored varred, võib tarvitada nii toorelt kui marineeritud kujul, kuumades roogades ning leiva ja pirukate küpsetamisel.

Ammusest ajast kasutatakse rahvameditsiinis:  tsinga ravimiseks, sooleparasiitide vastu, soodustab seedimist ning ateroskleroosi korral. Taimedel on tugev fütontsiidne (baktereid hävitav) toime.

Taimi kasvatatakse ka aedades, istutada tuleb kas viljapuude vahele või avamaastikule.

KÜLVAMINE:

Seemend külvake septembri lõpul või oktoobri algul poolvarjulises kohas niiskesse kobedasse mulda. Külvil järgige nn rusikareeglit: seemneid kattev mullakiht võib olla 2–3 korda paksem seemne paksusest. Tihti pannakse seemned liiga sügavale. Talveks katke külvikoht okstega, mis soodustab lume kogunemist. Lumi omakorda kaitseb võimaliku pakase eest. Ka varjavad oksad kevadel liigse päikese ja mulla läbikuivamise eest. Soovitaksin olla kannatlik, sest kõik seemned ei pruugi korraga tärgata. Idanemine võib kesta kaua ja osa taimi tõuseb alles järgmisel aastal.

Karulauk on 15−40 cm kõrgune mitmeaastane rohttaim. Vars on kolmekandiline ning taim õitseb mais ja juunis. Tema õied on valged või roosad ning lõhnavad. Looduslikult kasvab karulauk salumetsades.

Karulauku kasutatakse toidu-, ravim- ja dekoratiivtaimena ammustest aegadest peale. Toiduks tarvitatakse noori võrseid ja lehti värskelt (salatiteks), aga ka maitseainena marineeritult, hapendatult, soolatult ja kuivatatult.

Karulauk omab tugevat antibakteritsiidset ja toniseerivat mõju ning on efektiivne ka igemehaiguste, arteroskleroosi, hüpertoonia ja ainevahetushäirete raviks.

Rahvameditsiinis kasutatakse karulauku palaviku, reuma ja köha puhul ning skorbuudi ja atero-
skleroosi raviks, kilpnäärmehaiguste puhul ning rögalahtistava vahendina. Tal on toniseeriv ja peptolüütiline ning kergelt diureetiline mõju.

Karulaugust tehakse pirukatäidiseid, lisatakse liharoogadele, antakse lauale suupistena. Selleks et eemaldada tugevat lõhna, valatakse karulauk enne soolamist või hapendamist üle kuuma veega.

(Aliikas: Maakodu)



Pakis 20 seemet

Klientide tagasiside: