Pakis - Spinat-ruutlehik NEW ZELAND, maheseeme

Spinat-ruutlehik NEW ZELAND, maheseeme

Tetragonia tetragonoides

Toode on laos

Hind: 2.25 €


Kogus:

Lisa ostukorvi
Uus-Meremaa spinat on madalakasvuline,kipub laiutama, lihakate värskete roheliste lehtedega taim. Seda saab kasutada nagu spinatit ja süüa nii toorelt kui ka keedetud kujul. KETO dieedile sobilik, vähe süsivesikuid.

Mis huvitav tegelane see spinat-rutlehik veel on? New Zealandi spinatina tuntud spinat-ruutlehik ei ole päriselt pärit Uus-Meremaalt, vaid selle avastas ja tõi Euroopasse James Cook oma 1770. aasta avastusretkel. Tegelikult on ta pärit Lõuna-Ameerikast, kuid levis hiljem Uus-Meremaale ja mujale. See taim on eriti vastupidav soolasele pinnasele, mistõttu kasvab see hästi rannikualadel ja soolastel muldadel. Lehed on söödavad ja neil on kerge spinatile iseloomulik maitse, mistõttu kasutatakse neid salatites, hautistes ja roogades, kus tavaliselt kasutatakse spinatit. New Zealand spinati lehed sisaldavad suures koguses C-vitamiini, mis on oluline antioksüdant, aitab tugevdada immuunsüsteemi ning parandada raua imendumist. See taim eelistab kasvada päikesepaistelistes kohtades ja hästi kuivendatud pinnasel. Ta talub suhteliselt hästi kuivust, kuid kasvab kõige paremini niiskes ja viljakas mullas. Lisaks toiduks kasvatamisele võib New Zealand spinatit kasutada ka maastiku kaunistamiseks. Tema mahukad lehed ja kollased õied muudavad selle atraktiivseks lisandiks aeda või haljasalale. New Zealand spinatil on kalduvus soodsates tingimustes isekülvile. See tähendab, et kui taimel lasta õitsema minna, võib see ise seemneid maha pillata ja uusi taimi kasvatada. Uus-Meremaa spinatil on algul veidi pikem arenguperiood, kuid seejärel hargneb tugevalt ja kasvab peaaegu pinnakattetaimeks. Kolmnurkseid lihavaid lehti saab koristada kogu suve ja need maitsevad veidi tugevamalt kui spinatilehed. Külva potis kasvatamiseks soojades ruumides märtsist maini, väli- või rõduviljeldamiseks - külv aprillist.

Külmatundlik. Taimi kahjustavad harva kahjurid või haigused.

Kasvab põõsastena, lehed lihavad ja kolmnurksed. Maitse õrnem kui harilikul spinatil. 10-15 cm pikkusi võrseid kasutatakse keedetult suppides, lisanditeks, smuutides. Istutada päikesepaistelisse kasvukohta. Seemneid eelnevalt leotada ja idanda nagu hernel. Tärkab kuni 2 nädalaga. Taimed istutada õue 40 päeva vanuselt öökülma ohu möödudes.. Väeta lämmastikväetisega ja kobesta  mulda. Kasta vastavalt vajadusele.
Avamaale külma peale öökülma ohu möödumist.

Külvisügavus 12mm
Saak sügiseni
Istutusskeem 80x40 cm.
Sobiv mulla pH on 6.8-7.0. Parim idanemise temperatuur kuni 15-24 kraadi. Idanemisel peab jälgima, et muld poleks liiga niiske ega liiga soe.
Spinat ruutlehiku idanemine võtab enamasti aega 2-3 nädalat (tavaline on ka kuni kuu) ning seni peab hoidma mullas ühtlast niiskust ja temperatuuri. Vale temperatuur mõjutab idanevust märgatavalt (nt. 70% seemnetest ei idane ebasobiva temperatuuriga).

Ruutlehiku seemneid võib enne mulda pistmist üleöö leotada.

Uus-Meremaa spinat on põõsa kujuga, kiiresti kasvav mitmeaastane taim, millel on hägused kolmnurksed lehed. Krõmpsud ja mahlased lehed on väga maitsvad! Seemned on peaaegu hernesuurused. Lehtede mahlakate laadide tõttu nimetatakse Uus-Meremaa spinatit aeg-ajalt jäätaimeks. Selle maitse on noorena väga sarnane tavalise spinatiga, kuid muutub täielikult küpseks kibedaks ja teravaks.

Uus-Meremaa spinat, botaaniliselt tuntud kui tetragonia tetragonioides, ei ole tavalise spinati sugulane, nagu nimigi osutab. See kuulub Aizoaceae perekonda, mida tavaliselt nimetatakse jäätaimede või viigimarjade perekonnaks. Uus-Meremaa põliselanike jaoks tuntud ka kui maoori spinat, see mitmeaastane taim areneb kuumuses, samas kui tavaline spinat mitte. Üle kahesaja aasta oli Tetragonia ainus Austraaliast või Uus-Meremaalt pärit köögivili.

Uus-Meremaa spinatis on suures koguses A- ja C-vitamiini, kaltsiumi ja fosforit. Suurendab kaltsiumi omandamist kehas. Vähese valgusisaldusega, süsivesikute ja kalorite sisaldusega Uus-Meremaa spinat on suurepärane lisa tasakaalustatud toitumisele.

Uus-Meremaa spinatit saab kasutada nagu tavalist spinatit-   toorelt, hautatult, aurutatult või praetult. Valmistage salateid või kasutage liha ja kala kõrvale, kana või sealiha täidiseks. Hautage ja segage juustude ja ürtidega. Lisage suppidele või hautistele lehti või lisage lasanjetele keedetud Uus-Meremaa spinat.



Pakis 25 seemet

Klientide tagasiside: